Copy of DSC_0204fff

Batu Arang ialah sebuah pekan di Selangor yang terletak sekitar 25km dari Kuala Lumpur. Anda boleh pergi ke Batu Arang melalui Jalan Rawang atau Jalan Ijok. Batu Arang dibuka pada tahun 1913 dan syarikat arang batu British mula beroperasi pada tahun 1915. Batu Arang pernah menjadi pekan kedua tersibuk di Selangor pada zaman penjajahan British. Kumpulan pekerja perlombongan pertama pada tahun tersebut kebanyakan ialah orang cina dari lombong arang batu Labuan di Sabah. Pekerja yang lain datang dari selatan China. Oleh itu, orang cina boleh dikatakan sebagai pelopor Batu Arang.

Perlombongan terowong dan penambangan terbuka adalah dua kaedah perlombongan arang batu yang digunakan di Batu Arang. Dikatakan bahawa terowong itu sangat gelap dan dalam, pekerja harus menggunakan lampu pelita untuk menerangi jalan tersebut. Persekitaran kerja di dalam terowong sangat berbahaya kerana letupan sering terjadi di dalamnya dan alatan yang digunakan untuk mengangkut arang batu juga akan jatuh pada bila-bila masa. Batu Arang menyumbang 15 juta tan arang batu selama setengah abad perlombongan ini dan telah menjadi sumber tenaga industri yang penting di Tanah Melayu.

Batu Arang dulunya merupakan pekan industri penting yang mengawal nadi ekonomi Tanah Melayu. Dalam tempoh makmur, ia bukan sahaja mewujudkan sistem pengangkutan kereta api terbesar di Tanah Melayu, juga pengangkutan makanan, sebuah lapangan terbang kecil untuk tujuan keselamatan, loji janakuasa terbesar di Selangor dan hospital yang lengkap. Selain itu, ia juga melahirkan kilang batu bata yang paling moden dan terbesar di Tanah Melayu pada masa itu. Pada masa itu, bahagian membuat batu bata mempunyai keluaran bulanan 450000 batu bata merah kelas pertama. Batu bata merah bukan sahaja membekalkan ke kilang bata, ia juga membekalkan ke seluruh Tanah Melayu.

Batu Arang mempunyai pembinaan yang sangat baik semuanya kerana Luo Dai. Beliau menetap di Batu Arang pada usia 27 tahun kerana datuknya Luo Yin yang mempunyai industri pembinaan di sini. Luo Yin telah menggunakan nama industri datuknya membuat beberapa pembinaan di sini seperti pembinaan rumah kedai di pekan lama, asrama pekerja syarikat perlombongan arang batu, bangunan kakitangan kanan, lombong bawah tanah dan lombong terbuka. Industri subsidiari merangkumi kilang padanan, kilang papan lapis, penanaman getah, pembiakan dan perdagangan komersial. Selain itu, Luo Dai pernah memimpin gerakan keselamatan nasional anti-Jepun bersama-sama dengan orang yang berbakat mendirikan SJK (C) Chap Khuan. Beliau juga bertugas sebagai ketua sekolah pada masa itu dan disebut sebagai pemimpin di Batu Arang.

Pada tahun 1930-an, Parti Komunis Malaysia telah menyusup masuk ke Batu Arang dan ribuan pekerja telah melancarkan empat kali mogok yang mengejutkan seluruh negara pada tahun 1936 hingga 1941. Pada tahun 1939, Wuhan Chorus juga melancarkan gerakan keselamatan nasional anti-Jepun dengan nyanyian yang bersemangat. Penduduk di Batu Arang tidak teragak-agak untuk menyumbang wang kepada Wuhan Chorus supaya dapat membentuk pasukan sokongan yang besar.

Pada tahun 1950-an, diesel melanda pasaran lombong arang batu dan menyebabkan Syarikat Malayan Arang Batu ditutup secara rasmi pada tahun 1961. Pada masa tersebut, kemegahan Batu Arang juga tenggelam dalam tahun itu.

Pada zaman itu, setiap keluarga di Batu Arang telah dipindahkan dan bangunan-bangunan yang bersejarah tidak lagi dipelihara dan cerita sejarah juga hilang secara beransur-ansur. Keadaan sekarang di Batu Arang ialah penduduk kebanyakan telah berpindah atau meninggal dunia. Di Batu Arang pada masa kini tiada lagi aktiviti pembangunan kerana tiada perlombongan arang batu dan penduduk semakin sikit. Warga tua dan peninggalan anak cucu-cicit di Batu Arang berharap bahawa sejarah ini tidak akan dilupakan sehingga akhir hayat.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

No posts found!

X